ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ...ΩΡΑ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΤΣΙΜΠΗΜΑ!

  Οι ψύλλοι είναι έντομα, άπτερα, με πολύ δυνατά πόδια, που προσβάλουν θηλαστικά, πουλιά και ψάρια. Ιδιαίτερης σημασίας, λόγω της εξάπλωσης τους, είναι οι ψύλλοι της γάτας (Ctenocephalides Felis) του σκύλου (C.Canis) και του ανθρώπου (Pulex Irritan). Ζουν από το αίμα των ξενιστών τους και προκαλούν συνήθως Αλλεργική από Ψύλλους Δερματίτιδα (ΑΨΔ), η πιο συχνή αλλεργία στους σκύλους και στις γάτες, καθώς είναι και αιτία ενδοπαρασιτώσεων μιας και είναι ξενιστές τους.

   Αν σε ένα ζώο βρούμε ψύλλο , τότε υποπτευόμαστε ότι 5%των ενήλικων παρασίτων είναι πάνω στο ζώο και 95% των ενδιάμεσων σταδίων μέχρι την ενηλικίωση είναι στο περιβάλλον που ζει το ζώο. Ο κύκλος της ζωής του ψύλλου ολοκληρώνεται σε 3-4 βδομάδες. Τα ενήλικα ζουν πάντα πάνω στους ξενιστές, δεν κυκλοφορούν στο περιβάλλον, όμως τα αυγά είναι πολύ ανθεκτικά, οι δε προνύμφες προτιμούν σκοτεινά σημεία του σπιτιού, χαλιά, πατάκια, κουβέρτες, ξύλινα πατώματα. Οι νύμφες μάλιστα ζουν έτσι για πολλούς μήνες και μόλις αναγνωρίσουν άνθρωπο ή ζώο κοντά τους πηδούν πάνω τους και αγκιστρώνονται με τα γερά τους πόδια.

 Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά σοβαρό το πρόβλημα, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται με την χρήση εντομοκτόνων που πολλά από αυτά όπως πχ το Fibronil είναι ασφαλή για τα ζώα και τον άνθρωπο, γιατί εξοντώνουν τα ασπόνδυλα και δεν επηρεάζουν τα σπονδυλωτά.


 Κυκλοφορούν στο εμπόριο, είτε με μορφή spray, είτε spot on, είτε αποπαρασιτικά κολάρα, με διαφορετική βέβαια διάρκεια προστασίας. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και χάπια με κάλυψη τρίμηνη στο ζώο χωρίς πρόβλημα διαβροχής του που μειώνει την δράση των spray & spot on. Στα σπίτια τώρα που ζουν τα προσβεβλημένα ζώα , πρέπει να κάνουμε καλό καθαρισμό του χώρου με σκούπα ατμού ή με χλωρίνη. Ο χειρότερος εχθρός του ψύλλου είναι η ψηλή θερμοκρασία και η ξηρασία. Άρα πλύσιμο όλων των ρούχων που ήρθαν σε επαφή τα προσβεβλημένα ζώα σε ψηλές θερμοκρασίες, έκθεση των χαλιών για πολύ ώρα στον ήλιο. Όλα αυτά μαζί πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα με την θεραπεία του ζώου για να μην διαιωνιστεί το πρόβλημα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΜΠΟΜΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ