Η ΔΕΡΜΑΤΟΦΥΤΙΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ (ringwarm)


Είναι μια δερματοπάθεια που προκαλείται κυρίως από ένα τύπο μυκήτων γνωστό ως δερματόφυτο. Στις γάτες το 98% των μυκητιάσεων οφείλεται στο Microsporum Canis. Η δερματοφυτίαση είναι λοίμωξη του κερατινοποιημένου ιστού, αφορά δηλαδή το δέρμα, τις τρίχες και τα νύχια.
Ο μύκητας απλώνεται εύκολα στο περιβάλλον και προσβάλει ζώα και ανθρώπους. Η πιθανότητα μόλυνσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ξενιστή, η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος και την συχνότητα έκθεσης του σε μολυσμένες επιφάνειες. Η μόλυνση προκαλεί ειδική ανοσία τόσο χυμική όσο και κυτταρική, η οποία δίνει ατελή και βραχύβια αντοχή σε επακόλουθη μόλυνση.Έτσι σε νεαρά ή εξασθενημένα ζώα μπορεί να είναι επίμονη και ευρέως διαδεδομένη.

Ο τρόπος που μολύνονται εκτός της συχνής επαφής με τα νοσούντα ζώα, είναι και όταν έρχονται σε επαφή με ήδη μολυσμένα αντικείμενα, υφάσματα, είδη περιποίησης των ζώων, όπως βούρτσες κ.λ.π.

Οι θρυμματισμένες τρίχες με τα συναφή σπόρια αποτελούν πηγές διάδοσης της νόσου. Η μόλυνση σταματά με την επίτευξη φλεγμονοδών ιστών. Το κέντρο ιάται και η περιφέρεια φλεγμαίνει (ringwarm). Τυπικές αλλοιώσεις είναι η εστιακή αλωπεκία γύρω από τα αυτιά, το πρόσωπο και τα άκρα.





Κάτω ακολουθεί εικόνα πως φαίνονται τα δερματόφυτα σε απλή μικροσκοπική εξέταση τριχών με χρήση chloramphenalac.










ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση  γίνεται είτε με απευθείας απλή μικροσκοπική εξέταση τριχών ή ξεσμάτων δέρματος είτε με καλλιέργεια τριχών που όμως το αποτέλεσμα βγαίνει από 48 ώρες μετά μέχρι 3 εβδομάδες μετά την εμφύτευση τριχών στο ζελέ της καλλιέργειας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συστηματική θεραπεία γίνεται με την χρήση  ιτρακοναζόλης  από το στόμα στη δόση 5-10 mg / 24h για 10 τουλάχιστον μέρες. Η θεραπεία σταματάει μόνο μετά την λήψη αρνητικών καλλιεργειών. Άλλα αντιμυκητιακά φάρμακα που συστήνονται είναι η τερβιναφίνη, η κετοκοναζόλη , η τελευταία προτείνεται και με μορφή σαμπουάν για μπάνιο των νοσούντων ζώων.

Επίσης πρέπει να απολυμαίνεται ο χώρος όπου πέρασαν τα μολυσμένα ζώα με διάλυμα χλωρίνης 1:10, καθώς ακόμη να πλένονται όλα τα υφάσματα που πιθανά έχουν θρυμματισμένες τρίχες με μύκητες στους 90 βαθμούς Κελσίου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μου.
Εάν σας άρεσε το άρθρο ή πιστεύετε ότι θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σε γνωστούς και φίλους σας, μην κρατάτε την πληροφορία για εσάς. Διαμοιραστείτε το άρθρο.