ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ
1) Δεν έρχεται όταν το καλείτε-φωνάζετε
2) Δεν ανταποκρίνεται στους ήχους των παιχνιδιών του
3) Δεν ξυπνούν από δυνατό θόρυβο, πχ κατά την διάρκεια καταιγίδας, αστραπών κλπ
4) Δεν εμφανίζεται σ'άλλο δωμάτιο την ώρα που ανοίγεται μια σακούλα με λιχουδιές
Για να μάθουμε όμως την πραγματική έκταση της κώφωσης πρέπει να γίνει ακοογραμμα (BEAR) «τεστ ηλεκτροδίων όπου καταγράφεται η ανταπόκριση του εγκεφάλου στους ήχους». Αυτό επιτυγχάνεται με τοποθέτηση ηλεκτροδίων που συνδέονται με έναν υπολογιστή, δεν φαίνεται να προκαλεί πόνο στο ζώο, ωστόσο μερικά ζώα ταράζονται λόγω συγκράτησης & των καλωδίων που κρέμονται.
Αυτές οι εξετάσεις γίνονται στην Θεσσαλονίκη στις Πανεπιστημιακές κλινικές των ζώων συντροφιάς, της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΚΩΦΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΤΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Βασική αρχή είναι η αντισταθμιστική δραστηριότητα της όρασης και της όσφρησης του κωφού ζώου.
Οι άνθρωποι που ζουν & εργάζονται με κωφούς σκύλους αναπτύσσουν μια ολόκληρη σειρά μη λεκτικών σημάτων επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων του προσώπου, των στάσεων του σώματος .
Βασικό στοιχείο επίσης της εκπαίδευσης είναι να καταλάβει το ζώο πότε θέλετε να σας προσέξει & ταυτόχρονα σήματα αμοιβής αντίστοιχα στα μπράβο που θα λέγατε. Έτσι το πρώτο μέλημα είναι να του μάθετε να σας κοιτάει και να παρακολουθεί τις εκφράσεις σας. Μπορείτε να παίξετε κρυφτό πχ βρες με & κέρδισε την λιχουδιά, για να γίνει σωστά αυτό πρέπει μόλις σας βρει ο σκύλος να ακουμπήσετε την λιχουδιά στα μάτια του και στην μύτη του και αμέσως μετά στα δικά σας μάτια ώστε να το αναγκάσετε να παρακολουθήσει την κίνηση, αυτό μπορείτε να το επαναλάβετε για 2-3 λεπτά και μετά να του την δώσετε.
Μετά ακολουθεί η επικοινωνία με τα σήματα των χεριών, καθώς επίσης και ηχητικές δονήσεις γιατί ανταποκρίνονται και στην κίνηση του αέρα που προκαλείται από την παραγωγή του ήχου, χρησιμοποιώντας σφυρίχτρα ή μπαλόνι που το σκάτε .
Εκπαίδευση με clicker ή χρήση φωτός αλλά μακριά από τα μάτια του, στον τοίχο, στο πάτωμα δείχνοντας την κατεύθυνση που θα θέλατε να ακολουθήσει.
Καλό θα ήταν να ολοκληρώνατε την εκπαίδευση με ένα σήμα ότι «τώρα τέλος» και να επιστρέφει το σκυλί στον χώρο του χωρίς από κει και πέρα να είναι καρφωμένο και κολλημένο πάνω σας.
Όσον αφορά για τα ακουστικά βαρηκοΐας κοστίζουν γύρω στα 350 ευρώ, ενοχλούν τον ακουστικό πόρο και εύκολα χάνονται, δεν τα συστήνω.
Συμπερασματικά η απώλεια ακοής δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα που ζουν προστατευμένα κυκλοφορούν με το λουρί τους και σαφώς είναι πολύ πιο ήρεμα από τα ζώα που ακούνε αρκεί να έχουν πεδίο όρασης και να μην τα τρομάζετε πλησιάζοντας τα από πίσω. Γενικά τα ζώα καταλαβαίνουν πιο εύκολα την γλώσσα του σώματος και η ζωή τους εξελίσσεται κανονική αν τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε.