ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗΣ



Η Λεισμανίωση του σκύλου (ή αλλιώς καλαζάρ) που προκαλείται από το αιμοπαράσιτο Leismania infatum, είναι μια από τις πιο σημαντικές ασθένειες των σκύλων που εμφανίζεται σ' όλες τις ηπείρους εκτός από την Ωκεανία. Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική (80% των περιπτώσεων) ή μπορεί να εξελιχτεί σε απειλή για την ζωή των σκύλων που έχουν προσβληθεί, με ευρύ φάσμα κλινικών συμπτωμάτων.

Η μόλυνση γίνεται με το τσίμπημα της σκνίπας  Phlebotomus, που ζει στην άμμο, στο χώμα με προτίμηση τα υγρά εδάφη, τις ρωγμές των τοίχων, τους στάβλους, γεγονός που καθιστά την διαχείριση της νόσου εξαιρετικά πολύπλοκη.

Phlebotomus
PhlebotomusPhlebotomus


Η χρήση εντομοκτόνων στους τοίχους και στις στέγες των σπιτιών καθώς και στα καταφύγια ζώων, είναι αρκετά αποτελεσματική, ωστόσο οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία, οδήγησαν στην αντικατάσταση ορισμένων πχ οργανοφωσφορικών ενώσεων από συνθετικά πυρεθροειδή.

Ο ψεκασμός των σκύλων με εντομοαπωθητικά σπρέυ, επίσης προκαλεί τον αποπροσανατολισμό των εντόμων, την εγκατάλειψη του ξενιστή και τελικά τον θάνατο των σκνιπών. Η επίδραση των συνθετικών πυρεθροειδών σε σκευάσματα, όπως spot on  (Advantix, 3D Vectra κ.α) ή κολάρα όπως (Scalibor, Seresto κ.α) μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 7 μήνες προστασίας.


Όσον αφορά το κολάρο, χρειάζεται 10 μέρες περίπου να εξαπλωθεί η δράση του κάτω από το σμήγμα της επιδερμίδας του σκύλου, το οποίο ναι μεν διατηρείται στο νερό, όμως διαλύεται και χάνεται με την χρήση σαμπουάν κατά το πλύσιμο και πρέπει να περάσουν άλλες 10 μέρες για να ξανασχηματιστεί το σμήγμα της επιδερμίδας που καθιστά λειτουργικό το κολάρο.

Έτσι λοιπόν, συνιστάται ο ταυτόχρονος συνδυασμός εφαρμογών, σπρέυ πιο δραστικό απ'όλα αλλά μικρή διάρκεια προστασίας,  spot on & collar.

Ένας άλλος δρόμος  πρόληψης και θεραπείας στα αρχικά στάδια της νόσου είναι η χρήση του πόσιμου εναιωρήματος δομπεριδόνης Leisguard. Προκαλεί ενεργητική ανοσοποίηση, για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ενεργού λοίμωξης και κλινικής εκδήλωσης της νόσου. Θεραπευτικά συνιστάται όταν ο τίτλος αντισωμάτων στις ορολογικές εξετάσεις είναι σχετικά χαμηλός 1/400 έως 1/800 , στα πρώιμα στάδια της νόσου με ήπια ως μέτρια συμπτώματα. Το Leisguard  παρέχει προστασία  από τις πρώτες 5 μέρες της χορήγησης του, αφορά τους σκύλους κάθε ηλικίας ανεξάρτητα από την νοσολογική τους κατάσταση (μολυσμένο ή όχι), δεν έχει παρενέργειες, είναι εύγευστο καθώς χορηγείται μαζί με την τροφή και είναι πολύ οικονομικό.

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν και τα εμβόλια κατά της Λεισμανίωσης το  CANILEIS (VIRBAC) και το τελευταίων χρόνων κυκλοφορίας  LETIFEND (MSD). To Letifend αποτελεί προϊόν τεχνολογίας ανασυνδυασμένου  DNA του οποίου η δραστική ουσία είναι μια πρωτείνη που προκύπτει από τον συνδυασμό αντιγόνων που έχουν υποβληθεί σε σύντηξη και κλωνοποίηση με E.coli από 4 στελέχη L.infatum. Eφαρμόζεται από την ηλικία των 6 μηνών και μέχρι 11 χρόνια σε υγιείς σκύλους δηλαδή οροαρνητικούς. Μια εφάπαξ δόση ακόμη και για τον πρώτο εμβολιασμό και έναρξη προστασίας 28 μέρες μετά τον εμβολιασμό και διάρκεια προστασίας 1 χρόνος.

Στα αστικά κέντρα τα αδέσποτα ζώα αποτελούν υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου και στοιχειωδώς η Πολιτεία ή οι Δημοτικές αρχές πρέπει να μεριμνήσουν για την χρήση αντιπαρασιτικών κολάρων. Για παράδειγμα στο Ιράν η χρήση κολάρων μείωσε 54% των κίνδυνο μόλυνσης. Η συνεργασία δημοτικών αρχών και κτηνιάτρων έχει κεντρική σημασία για να βρεθεί μια πλατφόρμα ενιαίας βάσης για τον σχεδιασμό στρατηγικών βιώσιμων, για την καταπολέμηση της Λεισμανίωσης.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητος ετήσιος τουλάχιστον έλεγχος, αιματολογικός, βιοχημικός και ορολογικός, των ενήλικων σκύλων για να μπορούμε να τους προστατεύσουμε από την νόσο.

Για οποιαδήποτε απορία κατάλληλου ελέγχου για την προστασία του σκύλου από την λεισμανίωση, επικοινωνήστε μαζί μου και θα χαρώ να σας εξυπηρετήσω.

Εάν βρήκατε ενημερωτικό το παρόν άρθρο, μπορείτε να ειδοποιήσετε τους φίλους σας που είναι ιδιοκτήτες σκύλων, ώστε να τους προστατέψουν με την κατάλληλη πρόληψη.