ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ


Το σκουλήκι της καρδιάς είναι μια δυνητικά θανατηφόρα αρρώστια των σκύλων και προκαλείται από το νηματώδες Dirofilaria immitis. Μεταδίδεται με ενδιάμεσο ξενιστή , το κουνούπι που με δάγκωμα από μολυσμένο σκύλο το μεταφέρει στον επόμενο. Τα ενήλικα νηματώδη σκουλήκια κατοικούν στις πνευμονικές αρτηρίες του ξενιστή όπου ζευγαρώνουν και αναπαράγονται.

Γι'αυτό τα συμπτώματα της νόσου αφορούν κυρίως το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα και μερικά από αυτά είναι, αιμολυτική αναιμία, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, δυσανεξία στην άσκηση, ασκίτης, ηπατομεγαλία και σοκ που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.





Ένα καλό πρακτικό προληπτικό μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί στο περιβάλλον είναι η εκκένωση κάθε 10 μέρες του νερού που βρίσκεται κοντά στον χώρο κατοικίας των ζώων, πχ πισίνες μεγάλα δοχεία συλλογής όμβριων υδάτων κ.α. με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται ο αριθμός των κουνουπιών που ως γνωστόν συχνάζουν σε ελώδεις περιοχές.

Κλινικά σημάδια: Βήχας, εύκολη κόπωση, λιποθυμικές κρίσεις, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Μετάδοση: Τα  θηλυκά σκουλήκια απελευθερώνουν τους απογόνους τους  με την μορφή μικροφιλαριών οι οποίες κυκλοφορούν στο περιφερικό σύστημα και απορροφώνται τελικά με το τσίμπημα του κουνουπιού.Αναπτύσσονται μέσα στο κουνούπι 9-16 μέρες πριν μεταδοθούν με τσίμπημα σε άλλον σκύλο, Αυτές οι προνύμφες συνεχίζουν να αναπτύσσονται στον συνδετικό ιστό του ξενιστή και στους μύες και μεταναστεύουν στις πνευμονικές αρτηρίες όπου εκεί ενηλικιώνονται σε διάρκεια 5-6 μηνών.

Διάγνωση: Είτε με άμεση παρατήρηση σε δείγμα αίματος είτε με knott test

ΠΡΟΛΗΨΗ: Κυκλοφορούν μασώμενα χάπια με μιλμπεμυκίνη (Nexgard Spectra, Milbemax, Milpro) που χορηγούνται μηνιαία μετά την ηλικία των 3 μηνών και εφ'όρου ζωής , επίσης με μηνιαία συχνότητα χορήγησης  spot on με δραστική ουσία την  σελαμικτίνη (Stronghold) αυτά τα προϊόντα χορηγούνται βέβαια με βάση το σωματικό βάρος του σκύλου.

Υπάρχει και ενέσιμη πρόληψη με βάση την  μοξιδεκτίνη (Guardian) Elanco που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε 6 μήνες με μια υποδόρια χορήγηση στον σκύλο στη δόση 1ml/20kg σωματικόυ βάρους. Αυτό το προϊόν πρέπει να χορηγείται μόνο σε σκύλους που έχουν βρεθεί αρνητικοί στο τεστ. Προκειμένου για κουτάβια 4μηνών - 9μηνών χορηγείται στα κιλά που αντιστοιχούν στο ζώο τη στιγμή της έγχυσης, έτσι πιθανά να χρειαστεί και μια ενδιάμεση δόση όσον αφορά μεγαλόσωμες φυλές. Μια πρόταση πάνω σ'αυτό είναι μέχρι τους 9 μήνες να εφαρμόζεται η μηνιαία πρόληψη, χάπια και spot on και μετά η ενέσιμη μορφή πρόληψης κάθε 6 μήνες. 

Για όποια απορία έχετε επικοινωνήστε μαζί μου ή περάστε από το κτηνιατρείο μου.