ΠΑΙΔΙ & ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΡΕΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ


Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας, το κατοικίδιο μπορεί να συνειδητοποιήσει, ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει στο σπίτι και μόνο από την προετοιμασία των χώρων που πρόκειται να υποδεχτούν το μωρό. Μια παιδική κούνια, το καρότσι, τα καινούργια έπιπλα, είναι σπουδαίες αφορμές για να ανακαλύψουν τα κατοικίδια τις επικείμενες αλλαγές.

Οι γάτες πιο δύσκολα προσαρμόζονται από τα σκυλιά και πιθανά να γίνουν πιο νευρικές σε αυτήν την φάση της αναμονής και μπορεί να κρύβουν διάφορα καινούργια αντικείμενα που προορίζονται για το μωρό ή να «ψεκάζουν» τα καινούργια έπιπλα. Γι' αυτό καλό θα είναι άμεσα τα γατιά να έχουν την δυνατότητα εξερεύνησης του καινούργιου χώρου του βρέφους, γιατί για την γάτα ισχύει, ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ.

Για τα σκυλιά λόγω της έντονης οσφρητικής τους ικανότητας είναι αρκετό να μυρίσουν μια κουβερτούλα του μωρού ή την πούδρα του ή την λοσιόν του πριν για να το δεχτούν πιο εύκολα.


Η μείωση χρόνου ημερήσιας απασχόλησης με το ζωάκι πρέπει να γίνει αντιληπτή ΠΡΙΝ την έλευση του μωρού στο σπίτι. Για αντιστάθμισμα καλό θα είναι, βέβαια σε συνεργασία με συγγενείς, φίλους ή εκπαιδευτές περιπατητές ζώων, να αυξήσετε τις εβδομαδιαίες εκπλήξεις. Όσον αφορά τον σκύλο εκδρομές με πορεία ή κολύμπι, ή όσον αφορά την γάτα με πύκνωση των επισκέψεων φίλων με παιδιά, πολλά παιχνίδια όπως, μπάλες φακούς στον τοίχο, καλάμια «ψαρέματος», για εξοικείωση. Το κλάμα του μωρού τρομάζει και πανικοβάλει τα ζώα, γι' αυτό καλό θα είναι η επαφή με παιδιά ή και η ηχογράφηση ακόμα κλάματος που με τον καιρό αυξάνεται η ένταση και ταυτόχρονα να επιβραβεύονται τα ζώα για την ανοχή όταν αυτή επιτυγχάνεται.

Είναι όμως πολύ σημαντικό όσο κουρασμένη και να νιώθει η μητέρα, την ώρα που το βρέφος κοιμάται να αφιερώνει 10' τουλάχιστον και να ασχοληθεί με το ζωάκι, χάδια, χτένισμα, ομιλία.


Μην έχει η μητέρα το μωρό αγκαλιά όταν μπει πρώτη φορά μετά το νοσοκομείο στο σπίτι, καλύτερα να το κρατάει κάποιος άλλος και αυτή να μπει πρώτη και να δείξει την αγάπη της στο σκυλάκι εν προκειμένω, το οποίο καλό θα ήταν να έχει μόλις επιστρέψει από μια μεγάλη βόλτα και να είναι κουρασμένο καθώς επίσης να το κρατάει κάποιος ενήλικας από το λουρί. Σημάδια ανησυχίας για τα σκυλιά στην πρώτη επαφή είναι: γλείψιμο των χειλιών, ξαφνικό λαχάνιασμα, τεταμένο πρόσωπο και αυτιά, σηκωμένο τρίχωμα ως και γρύλισμα. Τότε λύση θα δώσει, ειδικός εκπαιδευτής ή ο κτηνίατρος που παρακολουθεί και ξέρει το ζώο, σίγουρα όμως πρέπει να απομονωθεί εκείνη την μέρα από το παιδί. Αν όλα όμως πάνε καλά αφήστε το να πλησιάσει ΠΟΤΕ πρόσωπο με πρόσωπο από την 1η επαφή.

Συνήθως οι μεγαλύτερες συμπεριφορικές δυσκολίες είναι όταν το μωρό αρχίζει τις μετακινήσεις μπουσουλώντας, πολλές φορές τα μωρά όπως και τα ζώα είναι απρόβλεπτα, ειδικά στις πρώτες μετακινήσεις του το μωρό έχει αστάθεια, πράμα που φοβίζει τα ζώα, αποφύγετε όσο μπορείτε την επαφή του μωρού με την τροφή και το νερό του ζώου. ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝ ένας ενήλικας όταν μωρό και ζώο βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Ακόμα και αν έχετε άλλο παιδί που έχει εξοικειωθεί με το κατοικίδιο σας, πρέπει πιστά να ακολουθείτε τα προηγούμενα βήματα στην εμφάνιση του δεύτερου παιδιού. Γιατί όλα αποτελούν αλλαγή της ρουτίνας του κατοικίδιου σας.

Σιγά σιγά παράλληλα με την εκπαίδευση του ζώου πρέπει να εκπαιδεύσετε και το μωρό πως να συμπεριφέρεται με ευγένεια και τρυφερότητα στον μικρό του φίλο. Πχ και μόνο σε περίπτωση που μπορεί να σηκώσει το βάρος της γάτα σας, ένα χέρι να είναι κάτω από τα οπίσθια της ώστε να μην κρεμαστεί από τα μπροστινά πόδια και φοβηθεί. Πολλές φορές έτσι χτίζεται μια αγαστή σχέση μεταξύ τους, γενικά κατάλληλη ηλικία των κατοικίδιων για αμοιβαία αρμονική συνύπαρξη είναι η ηλικία 2 ετών και πάνω.

Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε και τους οργανισμούς/παράσιτα που μπορούν να μεταδοθούν από το ζώο στον άνθρωπο και να φροντίσετε το ζώο σας να είναι υγιές και αποπαρασιτισμένο. Είναι μύθος «τα κατοικίδια μεταδίδουν ασθένειες εξαιτίας του χαμηλού ανοσοποιητικού των παιδιών». Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια κυρίως σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με τα άλλα , εξαιρούνται βέβαια αλλεργίες που συμβαίνουν συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία των μωρών. Τα κέρδη που αποκομίζονται από την συμβίωση παιδιών και ζώων είναι πολλά, υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, αυτοπεποίθηση, καλύτερη εικόνα αυτοεκτίμησης, επικοινωνία με την γλώσσα του σώματος και άλλα πολλά. Ιδιαίτερα χρήσιμη η συμβολή των ζώων σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, κινητικά κλπ.

Χρήσιμο βιβλίο αναφοράς «Ζωή με τα παιδιά και τα σκυλιά χωρίς να χάσετε το μυαλό σας: οδηγός γονέων για τον έλεγχο του χάους», Collen Pellar.

Για περαιτέρω ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μου, αν και πιστεύω ότι θα επανέλθω εν καιρώ στο θέμα.