![]() |
Ο σκύλος και η γάτα ανήκουν στα θερμόαιμα ζώα, συνεπώς η υποθερμία αρχικά δίνει το έναυσμα στην μεταβολή της ροής του αίματος. Τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πλησιέστερα στο δέρμα αρχίζουν να συστέλλονται και να ωθούν το αίμα, με σκοπό την προστασία των ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και το συκώτι. Έτσι η ροή του αίματος στα άκρα μπορεί να γίνει πολύ χαμηλή με συνέπεια να πάθουν βλάβη οι αντίστοιχοι ιστοί του δέρματος
Στις γάτες και στους σκύλους τα πόδια, η ουρά, η μύτη και τα αυτιά, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού εξαιτίας της μειωμένης ροής του αίματος στα μέρη αυτά. Ευτυχώς όχι πολύ συχνό όμως υπαρκτό πρόβλημα, σαν αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, είναι τα κρυοπαγήματα.
Συμπτώματα:
1) Δεν είναι άμεσα ανιχνεύσιμα , μπορεί να περάσουν αρκετές μέρες και να διαπιστωθεί μια αλλαγή του χρωματισμού (γκρι ή κυανό) στις προσβληθείσες περιοχές
2) Αργή καρδιακή συχνότητα-Υπερβολικό ρίγος
3) Πόνος που αν αφορά άκρο εκδηλώνεται με τίναγμα του άκρου, συνήθως
4) Οίδημα γύρω από την πληγείσα περιοχή με πιθανές φουσκάλες και ιδιαίτερα σκληρή κατά την ψηλάφηση η περιοχή που υπάρχει το κρυοπάγημα.
5) Στην χειρότερη περίπτωση εμφάνιση μαύρου χρώματος (γάγγραινα)
Θεραπεία:
Άμεση επικοινωνία με τον/την κτηνίατρο. Μέτρα που μπορεί να βοηθήσουν
1) Αποκατάσταση της υποθερμίας, με ζεστές πετσέτες γύρω από το σώμα του ζώου, όχι πιστολάκι!
2) Χλιαρό νερό και ταμπονάρισμα της πληγείσας περιοχής, απαγορεύεται το τρίψιμο, είναι εύθραυστη και μπορεί να προκαλέσετε χειρότερη ζημιά
3) Όσο ξεπαγώνει η περιοχή ,αποκαθίσταται η αιμάτωση και αλλάζει το χρώμα, αρχίζει και γίνεται ροζ, αν δεν αποκατασταθεί πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο σας.
Γενικά η συμπεριφορά των σκύλων στο κρύο, όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα εξαρτάται, από το μέγεθος του ζώου, από τον τρόπο ζωής του. Θα πρόσθετα εδώ ότι το ίδιο ισχύει και για τις γάτες, άλλη συμπεριφορά θα έχει μια Νορβηγική Δασική γάτα ή μια Main Coon, που είναι μαθημένες σε χαμηλές θερμοκρασίες και άλλη μια κοινή Ευρωπαική φυλή που αφορά τις περισσότερες γάτες της Ελλάδας.
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία καθώς και η κατάσταση της υγείας των μικρών μας φίλων όσον αφορά την αντιμετώπιση του ψύχους. Όσες ασθένειες επηρεάζουν την ροή του αίματος όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες για παράδειγμα, δυσκολεύουν την επιβίωση των ζώων.
Σαν πρόληψη, για τα δεινά του χειμώνα, μην αφήνετε το κατοικίδιο σας αφύλακτο για πολλές ώρες στο κρύο, αν ανήκει στις ευαίσθητες φυλές φορέστε του παπουτσάκια και πανοφώρι , αν δεν τα ανέχετε βάλτε βαζελίνη μετά την βόλτα στα πατουσάκια του και με ψαλίδι πάρτε τις τρίχες για να είναι στεγνό και καθαρό το άκρο. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρο.
Ενημερώστε άμεσα τους φίλους/φίλες σας ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.