Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΑΝ ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ



Η ανθοφορία των λουλουδιών, με την γύρη που σκορπίζεται, καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας που βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή των εντόμων, είναι η συμμετοχή της εποχής στην εμφάνιση αλλεργικών δερματίτιδων ως επί το πλείστον στους σκύλους.

Το δέρμα είναι ένα περίπλοκο όργανο που αποτελείται από πολλούς τύπους κυττάρων με μεγάλη ποικιλία λειτουργιών. Πολλά από αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στην φυσική προστατευτική απάντηση του οργανισμού στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, πράμα που καθιστά πολύ ουσιαστική την συμμετοχή του δέρματος στην επιβίωση των ανθρώπων και των ζώων.

Η αντίδραση του δέρματος σε οποιοδήποτε ερέθισμα από το περιβάλλον εκδηλώνεται συνήθως με τον σχηματισμό φλεγμονής (διόγκωση, ερύθημα, πόνος θερμότητα) και ανάλογα με τον ανοσολογικό τύπο της κυτταρικής αντίδρασης οι αλλεργικές δερματίτιδες κατατάσσονται :

1) URTICARIA ΚΝΙΔΩΣΗ ή ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ. Προκαλείται άμεσα φαγούρα και πλάκες αντίδρασης υπεραισθησίας τύπου Ι τότε απελευθερώνεται ισταμίνη που προκαλεί αγγειοδιαστολή και έτσι δημιουργείται ερυθρότητα και συσσώρευση υγρών (οιδήματα) στο δέρμα.Προκαλείται από τρόφιμα, τσίμπημα εντόμων , φάρμακα, φυτά, χρόνος παραμονής στην ηλιακή  έκθεση και θεραπευτικά αντιμετωπίζεται με χρήση επινεφρίνης, γλυκοκορτικοειδών και αντιισταμινικών.



2) ΑΨΔ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΠΟ ΨΥΛΛΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ. έχω αναφερθεί σ'αυτήν στο άρθρο μου "Για ψύλλου πήδημα" που μπορείτε να το βρείτε στις παλαιότερες αναρτήσεις μου.





3) ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ Σπάνια στους σκύλους, ωστόσο εκδηλώνεται με απώλεια τριχών, αποχρωματισμό τριχώματος, παχυδερμία (πατουσάκια, κοιλιά, εξωτερική επιφάνεια αυτιών). Αυτή η αλλεργία είναι τύπου ΙV υπεραισθησίας δηλαδή μεσολαβούν αντιδραστικά κύτταρα στο ερέθισμα και για να δημιουργηθεί θέλει χρόνο 48-72 ώρες μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο, Η αντιμετώπιση γίνεται αρχικά με απομάκρυνση του αιτίου και στη συνέχεια με χρήση γλυκοκορτικοειδών.

4) MALASSEZIA (ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΣΙΑ ΖΥΜΗΣ) Συνήθως αφορά ζώα με υποτροπιάζουσες μολύνσεις  στα αυτιά .Θεραπευτικά προτείνεται καλός καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου και αντισηπτικά και αντιμυκητιακά λουτρά.




5) ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ. Η πιο ύπουλη μορφή αλλεργίας. Πρόκειται για μια γενετική προδιάθεση ορισμένων σκύλων σε γύρη, έντομα & ακάρεα (οικιακής χρήσης). Τα σκυλιά αυτά έχουν ανοσοκαταστολή και παράγουν τις κυτοκίνες (πρωτείνες επικοινωνίας των κυττάρων μεταξύ τους) που μερικές από αυτές όπως η κυτοκίνη IL-31 δεσμεύεται άμεσα με νευρικά κύτταρα και αποστέλλει το ερέθισμα του κνησμού στον εγκέφαλο. Η διάγνωση της νόσου δυστυχώς βασίζεται στο ιστορικό και στον αποκλεισμό άλλων ειδών αλλεργικών δερματίτιδων καθώς επίσης και στα κλινικά συμπτώματα.


ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ


α) Αποφεύγουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε (ψύλλοι, τσιμπούρια, κλπ).

β) Μπάνια κάθε μήνα με χλωρεξιδίνη 2-4% και αντιαλλεργικά σαμπουάν.   

γ) Ο ανώμαλος φραγμός του δέρματος, μπορεί να αποκατασταθεί με μια δίαιτα υψηλής ποιότητας και σωστής ισορροπίας σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.

δ) Χρήση κυκλοσπορίνης που μειώνει την παροχή κυτοκινών όταν χορηγείται καθημερινά από το στόμα για 4-6 εβδομάδες. Ωστόσο αναφέρονται συχνές παρενέργειες (εμετός- διάρροια).

ε) Oclacitinid  Apoquel (zoetis) αναστολέας ενζύμου που εμποδίζει την δέσμευση κυτοκίνης στα νεύρα, ταχύτατη και αποτελεσματική δράση εντός 4 ωρών από την λήψη και έλεγχος του κνησμού εντός 24 ωρών , χωρίς τις παρενέργειες των στεροειδών. Απλή χορήγηση από το στόμα 2 φορές τη μέρα για 14 μέρες αρχικά και μετά μειώνεται  1 φορά τη μέρα (0.4-06 mg/kg). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών, αντιισταμινικών, αντιπαρασιτικών, αντιβιοτικών & ειδικής ανοσοθεραπείας για τα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος

στ) Lokivetmab Cytopoint (zoetis) Αυτό είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει & εξουδετερώνει ειδικά την Il-31 κυτοκίνη. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται αρκετά ικανοποιητικά η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας με χρήση μονοκλωνικού αντισώματος και λόγω της εξαιρετικά στοχευμένης δράσης του το σκεύασμα αυτό έχει ελάχιστη επίδραση στις φυσιολογικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού , έτσι είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσει ηπατο-νεφρο τοξικότητα. Ο μηχανισμός λειτουργίας του διακόπτει τον κύκλο του κνησμού και βοηθά παράλληλα στην ίαση του ταλαιπωρημένου δέρματος. Χορηγείται υποδόρια 1mg/kg/μήνα, χωρίς περιορισμούς συνυπαρχόντων νοσημάτων , χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και χωρίς ηλικιακους περιορισμούς.

Όπως καταλαβαίνετε το κεφάλαιο αλλεργίες είναι μεγάλο και δυσπρόσιτο , φρόντισα όσο μπορούσα να σας κάνω μια μεγάλη εισαγωγή στην αντιμετώπιση του, αν σας δημιούργησα περισσότερες απορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου και διατίθεμαι να σας βοηθήσω.
Εάν σας άρεσε το άρθρο ή πιστεύετε ότι θα είναι χρήσιμες οι πληροφορίες σε γνωστούς και φίλους σας, μην κρατάτε την πληροφορία για εσάς. Διαμοιραστείτε το άρθρο.